Σπουδές:

Ονομάζομαι Ειρήνη Κρυσταλλίδου, γεννήθηκα το 1988 στην πόλη της Πτολεμαΐδας και φοίτησα στο 3ο Λύκειο. To 2005 εισήχθηκα στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου το 2009 με βαθμό πτυχίου 8,28. Στη διάρκεια των σπουδών μου βραβεύτηκα με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών καθώς αρίστευσα στις επιδόσεις μου. Στη συνέχεια παρακολούθησα ετήσιο πρόγραμμα για την άνοια και στο τέλος του 2010 εισήχθη, κατόπιν γραπτών εξετάσεων, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης Ιωαννίνων: “Επιστήμες της αγωγής με κατεύθυνση τη Συμβουλευτική” και εκπαιδεύτηκα στην προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία παιδιών και ενηλίκων. Το 2012-2013 πραγματοποίησα την ερευνητική μου διπλωματική με θέμα: “Η διαχείριση του πένθους των παιδιών στο σχολικό πλαίσιο: Στάσεις και αντιλήψης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.” και ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στην Ψυχολογία – Συμβουλευτική με χαρακτηρισμό “Άριστα”. Από τον Ιούνιο του 2016 κατέχω δεύτερο Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στη Δίγλωσση Ειδική Αγωγή με χαρακτηρισμό “Άριστα” και βαθμό 9,97 ως πρωτεύσασα. Το 2015-2016 πραγματοποίησα την ερευνητική μου διπλωματική με θέμα: “Αντιλήψεις για τη σχέση ανθρώπου – ζώων: Μορφές ψυχοκοινωνικής παρέμβασης με τη βοήθεια ζώων στο πλαίσιο της Ειδικής Αγωγής”. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών μου έχω παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων, διαλέξεων και ημερίδων σχετικών με τη ψυχολογία και τη συμβουλευτική.


Εμπειρία:

Η εμπειρία μου ως ψυχολόγος ξεκίνησε με την πρακτική άσκηση στο σωματείο αποκατάστασης και ειδικής αγωγής Α.με.Α. “Ο ΣΩΤΗΡ”. Στη συνέχεια εργάστηκα στο κέντρο στήριξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των γυναικών – “Εργάνη” και παράλληλα προσέφερα τις υπηρεσίες μου σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Επίσης, πραγματοποίησα και την πρακτική μου σε επίπεδο μεταπτυχιακού στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Κοζάνης. Ταυτόχρονα συμμετείχα σε πρόγραμμα πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού και ομιλίες σε σχετικό αντικείμενο, ενώ ήμουν βασική εισηγήτρια σε ημερίδες Προγραμμάτων Επιμόρφωσης των Διευθυντών Κέντρων ΣΔΕΥ, Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών. Υπήρξα ιδρυτικό μέλος στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Δυτικής Μακεδονίας «Άρτεμις», μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνη του τμήματος της Συμβουλευτικής στο τομέα της Επιχειρηματικότητας. Στην επιχείρηση συμμετείχε εκτός των άλλων και το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας. Από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι και τον Ιούνιο του 2015 ήμουν διδάσκουσα στα μαθήματα “Εκπαιδευτική ψυχολογία”, “Συμβουλευτική και Συμβουλευτική Ψυχολογία: Θεωρητικό Υπόβαθρο και Εφαρμογές”, “Συμβουλευτική και οικογένεια” και “Αναπτυξιακή ψυχολογία” του παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος “Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης” (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.) και “Ειδίκευση στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό” (Π.Ε.ΣΥ.Π.).

Από τον Μάρτιο του 2014 έως τον Ιούνιο του 2015, καθώς κι από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιούνιο του 2018, απασχολήθηκα ως Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό – Ψυχολόγος – για τη στελέχωση της Ε.Δ.Ε.Α.Υ. (Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης), στόχος της οποίας είναι η οργάνωση της υποστήριξης των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και με αναπηρία. Από τον Μάρτιο του 2016 διατηρώ το δικό μου γραφείο στο κέντρο της Κοζάνης, στη διεύθυνση Λιούφη 3, στον 3ο όροφο, ενώ από τον Αυγούστο του 2016 συμμετέχω ως επιστημονική συνεργάτης και ιδρυτικό μέλος στο Εργαστήριο Εικονικής Πραγματικότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι και σήμερα, διευθύνω το ιδιωτικό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία “Πρότυπο”, το οποίο στεγάζεται επί της οδού Σμύρνης και Πανόρμου 13, στην πόλη της Κοζάνης. Στη δομή απασχολούνται καθημερινά περισσότερα από 30 παιδιά και 12 άτομα ως μόνιμο προσωπικό. Στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ εφαρμόζεται και το πρόγραμμα θεραπείας με τη βοήθεια ζώων “ΠΑΙ.ΖΩ.”, καθώς και παρεμβάσεις με τη χρήση Εικονικής Πραγματικότητας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εικονικής Πραγματικότητας του ΚΤΕ Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, την τηλεοπτική σαιζόν 2015-2016 συμμετείχα ως Συμβουλευτική Ψυχολόγος στην εκπομπή “Μήνυμα Ζωής” του σταθμού Flash TV Δυτικής Μακεδονίας, ενώ τέλος έχω αρθρογραφήσει επί σειρά μηνών στις εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας “Βραδυνή” και “Νέα”, ενώ μέχρι και σήμερα συνεργάζομαι με τον “Ελεύθερο Τύπο”.


Εθελοντισμός:

Παράλληλα με τις σπουδές μου, άρχισα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου εθελοντικά. Αρχικά συμμετείχα στο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης παιδιών στο 1ο Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στην εθελοντική οργάνωση “ΑΡΣΙΣ”. Επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε είμαι υπεύθυνη σχεδιασμού του εθελοντικού, μη-κερδοσκοπικού προγράμματος θεραπείας με τη βοήθεια ζώων “ΠΑΙ.ΖΩ.”, το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές από την άνοιξη του 2015 μέχρι και σήμερα. Μάθετε περρισότερα για τις δράσεις του προγράμματος και τους συνεργάτες του στο www.paizw.org.