Το σύνδρομο Munchausen περιγράφηκε με ακρίβεια ως νοσολογική οντότητα από τον Αsher το 1951. Όμως, ασθενείς οι οποίοι από πρόθεση υποκρίνονταν (μιμούνταν) μία νόσο είχαν αναγνωριστεί ήδη από τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Ετικέτες:

Στην προσπάθεια της σύγχρονης επιστήμης να μελετήσει τη πρόκληση βίας στο πλαίσιο των ανθρωπίνων σχέσεων, ανανεώθηκε η προσοχή που αρχικά δόθηκε στο γεγονός της κακοποίησης των ζώων ως συσχετιστικό και προβλεπτικό παράγοντα για την εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας και επιθετικότητας στους ανθρώπους.

Ετικέτες:

Το "Άγχος Θανάτου" είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να γίνει κατανοητή η επίμονη, μη φυσιολογική ανησυχία που δημιουργείται από την συνειδητοποίηση του θανάτου.

Ετικέτες:

Όπως ειπώθηκε και σε άλλο άρθρο, τα σκυλιά συντροφιάς είναι σε θέση να συμβάλλουν θετικά σε ορισμένες πτυχές της υγείας του ανθρώπου, όπως επίσης και στην ψυχολογική ευεξία του.

Ετικέτες:

Σύμφωνα με τη δομημένη προσέγγιση, ο αυτισμός θεωρείται ως μια διαταραχή της ανάπτυξης με ιδιαίτερα γνωστικά χαρακτηριστικά. Τα άτομα με αυτισμό έχουν έναν ξεχωριστό τρόπο σκέψης, που είναι αποδεκτός και σεβαστός.

Ετικέτες:

Παρόλο που η κοινωνία προσπαθεί να προστατεύσει τα παιδιά από το βίωμα της απώλειας, τα περισσότερα παιδιά θα βιώσουν την απώλεια ενός γονέα, φίλου ή συγγενή καθώς μεγαλώνουν.

Ετικέτες:

Τα διαγνωστικά κριτήρια της ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας) σύμφωνα με το DSM-IV. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα κριτήρια της ΔΕΠ-Υ.

Ετικέτες:

Τα τελευταία χρόνια, όλο και μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στα προγράμματα πρόληψης για την αντιμετώπιση άσχημων καταστάσεων και φαινομένων. Παρακάτω θα γίνει μία σύντομη αναφορά στα προγράμματα πρόληψης της σχολικής βίας, τα κύρια χαρακτηριστικά τους και τους περιορισμούς πάνω στους οποίους προσκρούουν κατά την εφαρμογή τους στο σχολικό πλαίσιο.

Ετικέτες:

Το συγκεκριμένο άρθρο επιχειρεί να πραγματοποιήσει μια ανασκόπηση ερευνών που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ των κατοικίδιων σκυλιών και της ανθρώπινης ευεξίας. Πιο συγκεκριμένα το άρθρο αυτό εξετάζει την αξία της παρουσίας των κατοικίδιων σκύλων στην σωματική υγεία των ανθρώπων, εστιάζοντας στα νεότερα ερευνητικά δεδομένα που καταδεικνύουν το ρόλο των σκυλιών ως προειδοποιητικά σήματα σε διάφορες ανθρώπινες ασθένειες και ως θεραπευτικούς παράγοντες για ανθρώπους ταλαιπωρούνται από προβλήματα υγείας.

Ετικέτες:

Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση είναι περισσότερο συχνή από ότι πιστεύεται. Το 20% των ενηλίκων γυναικών και το 5-15% των ενηλίκων ανδρών έχουν εμπειρία από κάποιας μορφής σεξουαλικής επίθεσης στην παιδική ή εφηβική τους ηλικία (Deblinger, Thakkar- kolar, Berry & Schoeder, 2010).

Ετικέτες:

Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν με την άποψη ότι τα παιδιά είναι σε θέση να βιώσουν τις διεργασίες του θρήνου, διατυπώνουν ωστόσο διαφορετικές απόψεις για το πότε ένα παιδί αποκτά αυτή την ικανότητα.

Ετικέτες:

Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με εμπειρίες θανάτου και πένθους των μαθητών. Έτσι έχουν την μοναδική ευκαιρία να προσφέρουν στήριξη και βοήθεια στα παιδιά που βιώνουν μια τέτοια κατάσταση. Ωστόσο η προετοιμασία των εκπαιδευτικών στο θέμα του θανάτου και στη διαχείριση του πένθους των μαθητών δεν εντάσσεται στην επίσημη εκπαίδευσή τους.

Ετικέτες:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

Γνωρίζατε ότι έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες οι οποίες έχουν δείξει πως η απώλεια του κινητού τηλεφώνου, μπορεί να προκαλέσει τον ίδιο πανικό αντίστοιχο με την εμπειρία του θανάτου;

Κορυφή